Träna med Skytrak

Skytrak driver 216 meter

Att träna med en golfsimulator är något som jag har varit intresserad av en längre tid. För mig som inte har en halv miljon undanstoppat i garderoben så är en Trackman eller en simulator i liknande prisklass inte ett alternativ. Som tur är finns det diverse olika simulatorer som många fler har råd med. Jag har det stora nöjet att kunna träna med en Skytrak. Tidigare har jag även kunnat använda en OptiShot2. Läs mer om vad jag tycker och tänker om dessa två golfsimulatorer.

På min arbetsplats arbetar det 90% golfare, detta gör att snacket runt fikabordet allt som oftast handlar om golf. Åtminstone under den varme delen av året.

Gemensamt för alla oss golfare är att vi gärna vill bli bättre, men det är svårt att bli bättre utan att mäta eventuella förbättringar. Därför införskaffade vi en Optishot2, en matta att stå på, en duk att slå på samt lite skenor och tyg. Vad kan man göra med sådan utrustning undrar du kanske nu? Man kan bygga en golfsimulator och det var precis vad vi gjorde under ett par varma sommarveckor.

Glädjesiffror

De olika golfsimulatorerna arbetar på olika sätt. Jag är ingen expert så ta de här uppgifterna med en nypa salt. Optishoten mäter klubbans hastighet och vinklar och applicerar sedan det på bollbanan. Det blir en mer eller mindre kvalificerad gissning hur bollen egentligen beter sig. Det här fungerar säkert bra om man är ganska bra på golf vilket jag inte är.

Mina drivers kunde helt plötsligt gå 260 meter på en halvträff medan hybriden slicade så mycket att bollen faktiskt landade bakom mig när den väl landat. På det viset är Skytraken mycket bättre.

Den mäter nämligen bollen och inte klubban, under ett intensivt ögonblick vid träffögonblicket mäter maskinen bollens hastighet, spinn, attackvinklar och en hel del annat och någon sekund senare kan du se en bollbana på duken framför dig som ser ganska lik ut den bollbana du ser på rangen i "verkligheten".

Nörda ner mig!

Jag älskar att nörda ner mig i saker och golf är givetvis inget undandtag. Ett av mina stora problem ute på banan är att veta hur långt mina klubbor egentligen går. När jag väl träffar bra. Tyvärr så träffar jag allt som oftast bollen mindre bra - för att inte säga dåligt. Det här gör ekvationen lite värre och jag bestämde mig för att göra ett test.

Jag ville slå 10-15 slag med alla klubbor i bagen, ta bort de sämsta och de bästa slagen och sedan få fram något slags genomsnitt att ta med mig ut på banan. Nu skulle jag äntligen få veta vilken klubba jag ska välja när jag står 120 meter från green och inte vill slå varken för långt eller för kort.

Min data

Efter ett par timmar noggrant viftande med mina klubbor (alla utom FW3:an då jag var helt slut när jag kommit till den klubban och inte kände att jag skulle kunna slå den så bra som jag borde) så fick jag äntligen svart på vitt hur jag egentligen slår. Vilket förbryllade mig.

För dig som vill detaljstudera mina siffror hittar du en länk till den kompletta PDF-filen här!

För er andra som bara vill veta hur långt jag slår presenterar jag en tabell med de viktigaste eller mest intressanta värdena. Läs och njut! Datan är alltså ett genomsnitt av 10 slag eller mer.

KlubbaKlubbhastighetBollhastighetLängd CarryLängd total
SW 96 km/h 111 km/h 68 m 75 m
PW 88 km/h 131 km/h 92 m 99 m
9i 97 km /h 139 km/h 106 m 111 m
8i 101 km/h 139 km/h 100 m 105 m
7i 110 km/h 152 km/h 113 m 118 m
6i 93 km/h 146 km/h 110 m 123 m
5i 105 km/h 154 km/h 111 m 121 m
5H 122 km/h 172 km/h 139 m 145 m
D 129 km/h 190 km/h 162 m 175 m

Jag slår alltså ganska mycket kortare än vad jag tror att jag gör och jag träffar inte bollen tillräckligt bra för att det ska vara någon större skillnad mellan de olika klubborna. Järnklubborna är alltså alla av samma längd som du kan läsa mer om i inlägget Vad har jag i bagen 2022.

Slutsats

Det här var ett väldigt intressant test och jag kommer göra om det är flera gånger. 10-15 slag med varje klubba var ganska jobbigt så jag kommer förmodligen inte slå mer än 5 per klubba nästa gång. Hur som helst så är det här bra data att jämföra nästa test med. Säsongen har inte ens börjat och jag har inte slagit särskilt mycket eller regelbundet i vinter.

Det som förvånar mig mest är att järnåttan i genomsnitt går 6 meter kortare än järnnian!

Fore!

Ludwig Sörmlind's Avatar

Ludwig Sörmlind

Du hittar mig på Mastodon.