Runda 1 - 66 slag netto - Säsongen 2023

När jag skriver detta har det gått en dag sedan jag spelade min bästa runda någonsin. När jag summerade scorekortet sittandes på bänkarna efter 18:e green fick jag räkna om flera gånger. 42 poäng och inte mindre än sju par. Detta utan att ha svingat en golfklubba sedan någon gång i höstas. Vad är det som händer?

Jag är som bekant medlem i Köpings Golfklubb och det var också där premiärrundan 2023 spelades tillsammans med min trogne vän och markör Henrik. Då jag inte är begåvad med någon vidare fysik har jag lite i smyg cyklat på familjens motionscykel hemma i vardagsrummet. Jag vet inte exakt hur många mil det har blivit de här senaste veckorna men det är ganska många - och det märktes ute på banan.

Har ni spelat på Köpings GK efter att den byggdes om vet ni att det är svårt att ta sig upp för den långa backen på hål 2 utan att få puls. För att inte tala om uppförsbacken till hål 3.

Flåsade gjorde jag fortfarande - den stora skillnaden mot tidigare år var att jag faktiskt slutade flåsa någorlunda snabbt vilket var både förvånande och tacksamt. Det är nämligen mycket lättare att slå ett delikat inspel utan en puls på 130 och dygnsvettiga handflator.

Scorekortet

Det började inte särskilt bra, men någon Mulligan behövde jag faktiskt inte ta på första hålet. Fortsätt läs för en snabb genomgång av hålen.

Scorekort Köpings GK 2023-04-22

Förra året hade jag två mål, det första och viktigaste var att gå under 100 slag. Det andra var att spela 18 hål på samma boll. Bägge dessa målen uppnåddes under samma runda.

Jag hoppas att det här året bjuder på fler än en sådan omgång.

Hål 1

Här hade jag egentligen bara en tanke, håll bollen i spel så länge som möjligt. Det märktes att jag inte hade hållt i en golfklubba på ett par månader och det första slaget med min nya klubba landade inte alls på fairway. Den landade närmare fairwayen på hål 8 än på 1 - en situation som jag inte är helt obekant med.

Slag nummer två var tänkt att få mig tillbaka till rätt fairway men det blev inte riktigt så. Istället fanns jag mig i gränslandet mellan två hål igen med ett par glesa träd mellan mig och green. Slag 3 gick givetvis rätt in i ovan nämnda träd och när jag tillslut lyckats ta mig ner på green och ner i koppen noterade jag en 8:a på scorekortet. Ingen höjdarstart direkt.

Hål 2

Hål 2 på Köpings GK är inte något favorithål, men det gick över förväntan ändå. Henrik landade långt uppe i en fairway bunker och jag landade strax innan. Inspelet med PW landade till vänster om green och jag noterade halvnöjt en bogey på kortet.

Hål 3

Det tredje hålet är ett ganska snällt kort par 3-hål och utslaget med järnåttan landade på greenen. Efter uselt puttande blev det en bogey även här.

Hål 4

Här gjorde jag allt för att undvika dammen. Utslaget gick cirka 50 meter mot en gles rand av träd på vänstra sidan. Då jag hade solen i ögonen och inte hade en susning om vart bollen tagit vägen slog jag en provisorisk boll som gick exakt likadant. Därefter toppade jag 4 slag på raken och lätt vresig kunde jag böja mig ner och fiska upp bollen efter 8 slag.

Hål 5

Det här är ett ganska långt par 5 hål dogleg vänster. Jag började med att slå en järnsexa rätt in i skogen, härifrån fick jag slå en pitching wedge tillbaka på fairway för att sedan toppa bollen. Efter en fyrputt blev det en 9:a noterat på scorekortet.

Nu började jag fundera på om golf verkligen är en sport för mig men skam den som ger sig. Första rundan för året kan man egentligen inte ha några större förväntningar på. Jag beslöt mig att njuta av det fina vädret istället och ställde upp mig på banans nästa korthål.

Hål 6

Ett par 3-hål med en åker som börjar alldeles efter green. Här ska man inte slå för långt. Det gjorde jag inte och belönades med mitt första par för året!

Ludwig Sörmlind's Avatar

Ludwig Sörmlind

Du hittar mig på Mastodon.