Längd vs. Riktning

Hur viktig är längd om man jämför med riktning? Ända sedan jag packade undan golfklubborna för säsongen i oktober förra året har jag funderat på om längd eller riktning är viktigare. Jag har till slut kommit fram till det nog är roligare att ligga på fairway än att leka arkeolog i en bunker eller skogshuggare långt ute i bushen

Hur tränar man på att hamna där man siktar då? Jag vet inte vad som är det bästa sättet men jag vet att när jag ställer mig på rangen med en hink bollar eller två framför fötterna är det så lätt hänt att bara börja veva iväg bollar på vinst och förlust, i simulatorn är det lite annorlunda.

Här kan man lugnt och stilla använda sig av samma boll hela tiden, ta ut ett mål, sikta och slå. Medan bollen seglar iväg mot det tänkta målet kan man i lugn och ro känna efter hur slaget kändes och sedan komma på vad man gjorde rätt eller fel och sedan utvärdera i nästa slag.

Svära och veva på

På rangen är det mycket lättare att svära till åt bollen man just slog över staketet, långt in i skogen till höger, eller bollen som träffade den blåa flaggan när man egentligen siktade på den gröna 60 meter till höger.

För att hamna dit man siktar så har jag insett att bollträffen är ganska viktig. För att komma tillrätta med mina superduffar där jag skyfflar upp en tredjedel av Västmanland med wedgen har jag börjat träna med en liten bit golvmatta en bit bakom bollen. Om mattan ligger kvar när jag slagit vet jag att jag förmodligen träffat bollen först, om mattan ligger slickad mot slagduken vet jag att jag tog i backen ungefär 30 centimeter före där jag egentligen siktade.

Feedback is riktning

Den här sortens feedback är toppen, detta i kombination med att man faktiskt tänker både före och efter varje slag har gjort att jag numera är ganska nöjd med riktningen. Dags att jobba på längden.

Slagen nedan är alla med järnsjuan och jag koncentrerade mig på att svinga snabbt men utan att tappa kontrollen. Att bollen landar 14 meter till höger eller vänster gör inget, särskilt inte när jag lyckas krypa upp i en blygsam driverlängd med en järnsjua.

skytrak 7i 01

skytrak 7i 02

skytrak 7i 03

 

Träningen fortsätter

Jag fortsätter nöta, min golfbana ser inte ut att öppna förrän i slutet på April så jag har ett par dagar kvar med idogt tränande innan det är dags att ge sig ut på banan i verkligheten. Det är en sak att stå på en plan rangematta i ett varmt utrymme - ett helt annat att stå i en blöt, blåsig ruff i ett kallt aprilregn ute på banan.

Fore!

Ludwig Sörmlind's Avatar

Ludwig Sörmlind

Du hittar mig på Mastodon.